typotrafik

Hihetetlen kincstalálat volt Ohio-ban! - Archív 2015.11.10.

Pál Gellérfi

Hihetetlen kincstalálat volt Ohio-ban!

Egy James Wiley nevű fiatal vett egy telket, hogy odaköltözzön. Annyit tudott a helyről, hogy már több épület is állt a telken, illetve egy nagyobb parkoló is található volt rajta.

Mivel ő egy új családi házat szeretett volna építtetni, így felszedette a parkoló betonját, eldózerolta a házat és a melléképületet, hogy tiszta lapról kezdje meg az építkezést.

Kitalálta, hogy arrébb fog állni a ház, mint ahol a korábbi épület volt, és elkezdték az alapozásnak való lyukakat kifúrni, kiásni (ugye az USA-ban jellemzően beton cövekek az alapok, ezekre az alap oszlopokra fektetik a ház alapjaként szolgáló gerendákat és úgy húzzák fel rá a fa elemekből épített falakat).

Ám a fúró megakadt az egyik alap ásásánál. Nem volt mit tenni, nekilendültek ásókkal és lapátokkal és mikre bukkantak:
 

 egy irgalmatlan nagy tömbbe összerakott, litográfiai kőtáblatár-walhallára

Hát volt egy kisebb meglepődés, főleg, amikor elkezdték jobban körülhatárolni és kiderült, hogy több 10 tonna litokőről van szó, kb 2m mély gödrökben!

Ráadásul több táblán még rajta volt a legutóbb lenyomtatott kép kőrajza is, így lehetőség nyílt lenyomtatni azokat újra, oly sok, föld alatt töltött év után.

Mikor James utánajárt a dolgoknak, kinyomozta, hogy a kövek az egykor ott üzemelő  ohioi American Artworks nyomda tulajdonában voltak, és amikor átállt a nyomda az újabb technikákra, a rengeteg kövük egy részét „elégették” (kiégették mésznek!!!), egy részét pedig egy lebontásra ítélt épület alagsorában halmozták fel, majd a felépítmény bontása után lebetonozták azt parkolónak.