typotrafik

ex-libris - a legjobb dolgoknak történetük van

Pál GellérfiComment

Már több szó is esett arról, hogy a letterpressnek túlnyomó részt csak úgy van értelme, ha újraértelmezve használják, vagy valami klasszikus szépséget készítenek vele. Ebben a posztban az utóbbi esetre írnok egy példát.

Még nagyon az elején kerestek meg minket egy ismerősünk, Csabi, hogy szeretne párjának ajándékba egy különleges nyomatot adni. Mivel már régebb óta együtt voltak és már össze is költöztek, az ajándék nem lehetett valami vásárolt 12=egy tucat dolog.

„Mind a kettőnknek rengeteg könyve van, és most, hogy együtt vagyunk, így jó lenne összeolvasztani a könyvtárat és ennek jelentőséget is adni.” - hangzott a feladat. Csabi kés - és nagyon-nagyon jó - ötlettel jött. Szeretne ex libriseket, de úgy, hogy azok 2 részből álljanak, de egyben egységet is alkossanak (megszólalt a fejemben egy hang: ’perforált’). És lehetett tudni, hogy ez egyikre fenyőket szeretne, a másikra pedig egy pillangót.

Így született az erdőszéli kép témája és kialakítása, melyet utána digitalizáltunk és átvilágítottunk polimerre. A nyomtatást követően perforáltuk a képeket, és el is készültek, hogy beragasztásra kerüljenek a könyvekbe.

 

csabi-ex-libris.jpg

Nekem különösen tetszett az ötlet, mert magam is könyvőrült vagyok, és az, hogy minden könyvben egy fél kép van, ami mutatja, hogy a polcon valahol van egy „párja” is a könyvnek, teljesen lenyűgözött.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg Facebookon, hátha mást is érdekel! Ezek a megosztások sokat segítenek nekünk. Köszönjük őket! ;)

Fanni&Pali - TypoTrafik