typotrafik

ütős névjegyek, ütős üzletekhez

Pál GellérfiComment
v&b-4-02-+.jpg

Az egyik leggyakoribb feladat, amit kapunk az a névjegyek készítése. Eléggé vegyes az érdeklődő kör és sokan nem tudják megfelelően kezelni, használni a névjegyeket, ezért vagy egy szóróanyag-szerűt készíttetnek maguknak, vagy túlzásba viszik a tervezést és egy nem működő kártya lesz az eredmény.

Amit mi javasolni szoktunk a minket megkeresőknek, hogy mindig nézelődjenek a neten! A Pinterest-en ha valaki beírja a ’letterpress’ és ’business card’ kifejezéseket, az biztosan kap egy átfogó képet erről a technikáról és talán ötleteket is tud gyűjteni.

Ezt követően célszerű kitalálni, hogy kiknek, milyen közönségnek készül a névjegy. Ha csak egy pultra kell letenni, ahonnan boldog-boldogtalan vihet egyet, akkor nem feltétlenül éri meg a magasnyomást választani. Viszont, ha személyes találkozókon vagy kiállításokon - azaz válogatott, potenciálisan értékes közönség előtt - kerülnek felhasználásra a névjegyek, akkor már működhet a dolog.

emlékmentő-négyzetes-+.jpg

Miért? Nagyon egyszerű.

Mindenki szeretne kitűnni és ennek fontos szerepe is van a kapcsolatépítések alkalmával, de nem mindegy, hogy milyen ötlettel és megvalósítással társul ez a kitűnés. A minőség, a kigondoltság stabilitást és hosszú távú, tudatos tervezést sugall, pont azt, amit egy vásárló, ügyfél, partner keres, és ezt az élményt erősítheti meg egy jól megválasztott névkártya.

A dizájn, a felhasznált anyagok, illetve a méret mind fontos szerephez jut a majdani „szórás” működésénél. A dizájn sugallja az összképet, amit a cég/vállalkozó sugallni szeretne. A logó, az arculati elemek kommunikálják a potenciált, ezek alakítják az első benyomásokat. A méret (szélesség, magasság és a vastagság!) a riválisok sablon kártyái közül emelik ki a konkrétat. A felhasznált anyagokon múlik a névjegy tartóssága és esztétikája, melyek közül a papír kimagaslik, ugyanis ez az összes előbbi szempontot hozza.

A papír esetében meg kell jegyezni azt is, hogy magasnyomni csak bizonyos hordozóra lehet szépen (vagy eleve). A legismertebb és keresett technika, a túl vagy vaknyomás tipikusan ilyen technika.

bermark-2.jpg

Természetesen, számos dolgot lehetne még írni a névjegykészítés és a letterpress kapcsolatáról, de annyira függ a konkrét ötletektől és a koncepcióktól minden névjegy, hogy nagy általánosításokkal csak megkötnénk a tervezők fantáziáját.

Azért egy kis segítséget adunk, hamarosan felkerül a Nyomda menüpont alá egy letölthető útmutató tervezőknek, melyben írunk a leggyakoribb hibákról, tervezési tudnivalókról, a nyomdatechnika sajátságairól.

Aki feliratkozik hírlevelünkre, vagy like-olja facebook oldalunk, az biztosan nem marad le, ha már elérhető lesz az útmutatónk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg Facebookon, hátha mást is érdekel! Ezek a megosztások sokat segítenek nekünk. Köszönjük őket! ;)

 

Fanni&Pali